Omáčka z dýně s kořenovou zeleninou
Omáčka z dýně s kořenovou zeleninou
Úroda dýní byla hojná a nyní nastal čas jejího zpracování. Bohužel jsem zapomněla vyfotit, tedy fotku přidám někdy později. Ale dýňová omáčka byla výborná :-)
Na dýňovovou omáčku budeme potřebovat:
Suroviny na omáčku z dýně:
500g dýně
2 větší mrkve
1petržel
kousek celeru
1 cibule
6 kuliček nového koření
6 kuliček pepře
1bobkový list
250 ml smetany ke šlehání
0,5l zeleninového vývaru
máslo
hladká mouka na zahuštění
sůl dle potřeby
Příprava omáčky
Na másle osmahneme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, celer a petržel a chvíli restujeme. Přidáme pokrájenou dýni, ještě 2 minutky restujeme a zalijeme vývarem. Nejlepší je domácí zeleninový vývar. Přidáme koření a dusíme pod pokličkou doměkka.
Poté vyndáme koření a můžeme volitelně rozmixovat, já jsem dusila dlouho a dýně se rozvařila, zůstaly jen drobné kousky kořenové zeleniny, takže jsem nemixovala, dýňová omáčka je tak zajímavější, má strukturu... Podle potřeby zahustíme moukou a přidáme smetanu. Necháme ještě chvíli povařit a dochutíme solí.
K této dýňové omáčce se výborně hodí jako příloha knedlík (domácí kynutý houskový knedlík je k ní výborný), brambory, nebo rýže.
Komentáře0