Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies
To give you the best possible experience, this site uses cookies. Using your site means your agree to our use of cookies. We have published a new cookies policy, which you should need to find out more about the cookies we use. View Cookies Policy.
Zápich k obrázku pro přilepeníZápich k obrázku pro přilepení
  • Nové
3,00 Kč
Zápich k obrázku pro nasunutíZápich k obrázku pro nasunutí
  • Nové
5,00 Kč
Fotoreprodukce oltářního obrazu sv. Jiljí 8x13 cmFotoreprodukce oltářního obrazu sv. Jiljí 8x13 cm
  • Nové
Fotoreprodukce oltářního obrazu sv. Jiljí 16x27 cmFotoreprodukce oltářního obrazu sv. Jiljí 16x27 cm
  • Nové
Fotoreprodukce oltářního obrazu sv. Jiljí 11x19 cmFotoreprodukce oltářního obrazu sv. Jiljí 11x19 cm
  • Nové

Mangold a Tařice přímořská, vynikající osvědčená kombinace

Mangold a Tařice přímořská, vynikající osvědčená kombinace

Mangold a Tařice přímořská, nejen na pohled krásná kombinace

Mangold se stal mojí oblíbenou zeleninou, která je nenáročná, chutná, rychle roste a v kombinaci s Tařicí přímořskou se stává produktivním bezúdržbovým záhonem. Kombinace Mangoldu a Tařice přímořské je nejen krásná, ale Tařice nám pomáhá směrem k produktivní krajině s menší prací. Toto spojení rostlin poskytuje krásu i funkčnost. Mangold roste bujně a tařice přímořská mu poskytuje živý mulč. I když je to vlastně letnička, dokáže velmi rychle pokrýt volná místa, kde mangold není a zabraňuje tak prorůstání plevelů. Vznikne tak velmi krásný a bezúdržbový záhon. Bohužel jsem si ho v této kombinaci zapomněla vyfotit, k tomuto příspěvku jsem dala pouze ilustrační foto, kde jsem měla mangold zamulčovaný posekanou trávou. Ale plánuji na letošní sezónu zase tuto kombinaci realizovat, tak potom přidám fotografie a aktualizuji příspěvek. 

Buď jsem zasadila mangold klasicky do řádků a tařici použila na okraje záhonu jako obrubu, nebo mangold dále od sebe a tařice tak roste všude okolo mangoldu. Protože předpěstovaná tařice jsou velmi drobné rostlinky, vysazuji ji do záhonu v tzv. hromádkách, po několika rostlinkách dohromady. Pěstuji si ji ze semínek. Pozor musí to být bílá tařice přímořská. 

Tato kombinace funguje ze tří důvodů - kořeny si nekonkurují, živý mulč a kontrola škůdců. 

Kořeny mangoldu jsou hluboké, sahají až 1,8m a kořeny tařice jsou mělké a vláknité. Jsou tedy kořeny obou rostlin aktivní v různých úrovních půdy a nekonkurují si. Kořeny rostlin procházejí během sezóny přirozenými cykly odumírání a opětovného růstu na základě cyklů mokro/sucho a plánu kvetení kvetení/plození každé rostliny. Tento proces přidává do půdy organickou hmotu a vyživuje prospěšné půdní organismy, které pracují v tandemu, aby udržely hlubší kořeny mnagoldových rostlin vlhké a hnojené. Jelikož je tařice přímořská letnička, na konci sezóny ji nevytrhávám, ale sestřihnu a nechám kořeny se v zemi přirozeně rozložit, tím docílíme další extra výživu pro mangold a horní část rozprostřu nahoře jako klasický mulč. 

V sezóně tařice takto funguje s mangoldem jako živý mulč, zastiňuje půdu, udržuje ji vlhkou, což podporuje prospěšné půdní organismy a živý mulč snižuje množství plevele - vynikající! Tařice navíc poskytuje nadzemní stanoviště pro užitečný hmyz. Tařice poskytuje nerušené prostředí a nektar pro užitečné predátory škůdců mangoldu jako jsou střevlíci a světlušky, kteří jsou výborní zahradní spojenci a loví slimáky. Pomáhá také v boji proti mšicím, protože jeho nektar mimo jiné přitahuje i parazitické vosičky.

Mangold v zahradě

Mangold patří k mé oblíbené zelenině v zahradě. Je odolný, snadno se pěstuje a je to zelenina pro celou vegetační sezónu. Má velmi málo škůdců. Existuje mnoho odrůd a druhů. Jsou různě barevné. Mangold vyniká velkou produkcí biomasy, vytváří velké listy a roste rychle a to i v zimě. Pokud není zrovna mráz, nebo sníh, chodím na jeho listy i v zimě.  I když ho ořezáváte, produkuje spoustu dalších listů. Má mnohostranné využití. Já ho používám v kuchyni, na mulčování, do kompostu, nebo jej také milují slepice. 

Mangold je dvouletka, takže máte na dvě sezóny o množství jeho listů vystaráno. První rok se vyseje, vyroste, přezimuje na stanovišti a bujně roste i další rok, jen pak už jde dříve nebo později do květu. Kde už začíná jít do květu, listy už nejsou tak dobré v kuchyni. Kvetení trochu oddálíte vylamováním. A nebo ho nechám vykvést na semena, pokud na záhonu nezavazí, není třeba hned likvidovat. 

Mangold v kuchyni

Listy mangoldu se konzumují v salátech, když jsou dlouhé jako ukazováček, větší listy se často používají jako špenát jako zelenina na vaření. Oproti špenátu neobsahuje kyselinu šťavelovou, je tedy vhodnější pro ty, kdo mají na ni alergii.

Mangold je nejen krásný, ale obsahuje i spoustu živin. Listy mají vysoký obsah vitamínů A a  C a jsou jedním z neznámějších potravinových zdrojů vitamínu K. Vitamín K je rozpustný v tucích, takže je výhodné nešetřit tukem nebo olejem ať už ve vařených, nebo syrových receptech. 

Mangold jako krmivo pro slepice

Mangold je také mou oblíbenou rostlinou, kterou milují slepice. Proto ho pěstuji o trochu více, aby bylo pro slepice hlavně v zimním období, kdy moc zeleně pro slepice není k dispozici. Lépe potom snášejí i v zimě. Mám vyzkoušeno. 

    zanechte odpověď